Nuvarande regering med civilminister Ardalan Shekarabi i spetsen vill se ett sammanhållet Sverige. Vi som lever i glesare regioner kan bekräfta att det verkligen är läge för en förändring i ett Sverige som alltmer präglas av skillnader mellan stad och land.
Vårt Sverige, som på grund av avsaknad av politik som främjar livet utanför staden, har gjort att människor tappat tilliten till varandra och till landet vi bor i. Missnöjet gror! Det är som mögel, det sprids.
Läs Malin Ackermanns första krönika: Staten ville dumpa oss – tillsammans lyckades vi stoppa det
Små orter är en oas
Skatteverkets reträtt från fortsatt centralisering kan bli en symbol för när det hände, det vill säga när det vände. En symbol för att vi är på väg att förändra Sverige till ett land där landsbygd har lika god potential som staden. Ett land där landsbygd och små orter bli en självklar oas för människor som inte trivs i trängseln.
En landsbygd där kreativiteten lever på grund av möjligheter med lugnet, till skillnad av Silicon Valley och täta kluster där den snabba tillväxten ofta leder till miljöförstöring och sociala problem.
Snabbt växande städer är inte bara bra för Sverige, det medför också bekymmer.Men staten har de senaste årtionden visat vägen för medborgare och näringsliv: Samla er i tillväxtstäderna, där finns chansen för utveckling och trivsel.
Statliga verk och bolag har utan omvärldsbevakning och analys om framtiden fortsatt att flytta verksamheter till större städer trots de möjligheter som ny teknik och digitalisering medfört. Helt omodernt och oansvarigt.
Det skapar motsättningar istället för att bygga ett sammanhållet Sverige och nu är sannerligen tid för en hållbar förändring.
Ta kampen vidare
Nu är tid att ta kampen vidare från gamla tiders landsbygdskämpar och bringa hopp till unga människor att bygga framtiden i hela Sverige. Vi har en fantastisk mosaik av kommuner och alla ger möjlighet till ett rikt liv beroende på vad människan uppskattar.
I den stressade livsstil som präglat 2000-talet kan en hållbar utveckling ske både i stad och land, om regeringen vill.
För en hållbar utveckling krävs en sammanhållen politik där den röda linjen bör vara att pressa resurser till glesare områden. En del förespråkar skatteväxling men jag tänker att ett gott alternativ är att ordna med utlokalisering av statliga jobb fullt ut.
Statliga jobb räcker inte men det ger signaler till företag och människor att här är det möjligt att bo och verka. Ytterligare åtgärder kan paketeras i form av stimulansmedel för att fler företag flyttar eller startar sin produktion utanför storstadsregionerna. Det går att styra om man vill. Politik är att vilja!
Läs även: Livet som företagare är bättre i norr
Vill se åtgärder
Vi som värnar hela Sverige vill se åtgärder framför vidare utredningar. Åtgärder som värnar vår fjällvärld och landsbygd. Vad är staden utan landet och vad är landet utan staden? Vi vill ha båda och det går!
Vi som bor eller brinner för ett liv i glesare regioner måste hålla samman.
Ett sammanhållet Sverige kräver tillit och tolerans mellan människor och mellan medborgare och politiker. Avsaknad av rättvis politik håller på att punktera människors inneboende kraft. Det sänker Sverige. Humankapitalet och kittet mellan människor är det viktigaste i våra samhällen och det går att förstärka med rätt åtgärder.
Om Skatteverket och sittande regering blir förebilder för strategier och politik för ett levande Sverige som helhet kommer många fler att skatta sig lyckliga och tro på att skatten ger tillbaka en jämlik service för ett sammanhållet Sverige.
Malin Ackermann, bor i Lycksele och fick Skatteverket att stanna kvar där
Läs Malin Ackermanns första krönika: Staten ville dumpa oss – tillsammans lyckades vi stoppa det
Nyhetsbrev från land.se
Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.
Visa oss din vardag på Instagram!
Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se
Följ Land på Facebook!
Inlägget Nu har vi chansen att ändra inriktningen för Sverige dök först upp på LAND.se.