1. Närheten till kontinenten
Åk över Öresundsbron eller ta färjan och vips ligger hela Europa framför dig. Eller stanna kvar och njut av Lilla Paris (Kristianstad) och Sveriges Provence (Österlen) – allt finns i Skåne.
2. Klokskap från Lund

Fråga Lund eller studera i Lund – här finns svaren du behöver för framtiden. Et av Sveriges äldsta och mest traditionsbundna universitet är fullt med bildning.
3. Från jord till bord
Det är ett rikt jordbrukslandskap med mycket odlingar, bland annat äpplen, spannmål, raps och sockerbetor. Totalt finns här cirka 450 000 hektar åkermark och cirka 58 000 hektar betesmark och brukas av nära 10 000 jordbruksföretag, enligt länsstyrelsen. Och med bra råvaror kommer god mat – senast att belönas för sitt matarbete var Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås som för första gången fanns med i anrika Guide Michelin.
4. Maten som mättar Skåne

Spettekaka, gås, ål och äggakaka är några av rätterna du antagligen kommer får smaka när du besöker Skåne. Med gillen och gästgiverier finns det ingen anledning att gå hungrig i det här matlandskapet.
5. Språkets utmaning
Skånska dialekter kan vara en utmaning. Det krävs en hel del träning på diftonger och tungrots-r för att få till det rätta språket, testa med harkling och så många ord du kan komma på som innehåller r så kan du komma på rätt väg. Här är en liten skånsk parlör med nyttiga ord att känna till: Rullebör (skottkärra), hialös (galen), påg (pojke), tösabit (flicka) och glyttig (barnslig) så kommer inte alla ord vara främmande.
6. Kulturens rikedom

Skåne kryllar av slott och gods. Ett 80-tal går att finna här och det finns därmed också gott om släkthistoria. Vad sägs om Sofiero som anfadern Oscar II lät uppföra eller Alnarp slott där morbror prins Carl Philip studerade till lantmästare? Och här finns mycket att utforska – ta inspiration från Nils Holgersson och starta din resa genom Sverige i Västra Wemmenhög i nuvarande Skurups kommun.
7. Natur som hänför
Säg Skåne och de flesta kommer nog att tänka på Österlen eller Malmö. Och med all rätt men missa inte allt däremellan. Skånes natur hänför och slätternas underbara skiftningar är det härligt att njuta av. Eller varför inte ett dopp vid någon av de kilometerlånga stränderna, men se upp för de förrädiska strömmarna.
8. Arbetarrörelsens vagga

Antagligen kommer du inte att ha ett jobb som liknar det som de flesta av oss har. Men det finns mycket att lära om den moderna arbetarhistorien i Skåne. Här höll August Palm en föreläsning om Socialdemokraterna i november 1881 och här bildades 1888 den första socialdemokratiska kvinnoföreningen.
Bonus: 4 snabbfakta
Vanligaste förnamnet för nyfödda (2015): Ella och Elias.
Vanligaste för och efternamnet: Anna och Lars Nilsson.
Medelålder: 41,25 år.
Utbildning: 1,2 procent har forskarutbildning och 19 procent har eftergymnasialutbildning som är längre än tre år.
Nyhetsbrev från land.se
Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.
Visa oss din vardag på Instagram!
Hashtagga #helalandetlever och tagga @land_se
Följ Land på Facebook!
Inlägget Grattis prins Oscar – här är ditt hertigdöme! dök först upp på LAND.se.